Le-am luat de la magazinul Unirea , intr-o sambata libera( S.R.L.), in 1988. Se dadeau la coada, obligatoriu impreuna cu niste jucarii de plastic care acum starnesc multe nostalgii, dar erau niste porcarii , dupa parerea mea. Am pastrat ERTL-urile , care , ciudat , erau facute in China, dar firma era din S.U.A., si ororile au ajuns la o scoala din vecinatatea casei mele, la niste copii de clasa aIIa. Pachetul costa 50 de lei-ERTL -ul era vreo 20 de lei si porcaria 30, presupun.Am luat 40 de pachete, adica vreo 2000 de lei pe vremea aceea-un salariu. Am tinut 6 -toate modelele- si restul le-am vandut cu super profit. Retin ca mai era o ,,marfa'' speciala, dar nu am luat multe, niste masini produse in DDR, din plastic, gen Trabbi sau Vw sau altceva , la scara 1/25 sau pe aproape care s-au dat foarte greu . Pachetul era bineinteles format din masina produsa in DDR si niste tractorase, camionase sau pistonase romanesti, urate ca porcul si produsa de o cooperativa. Tin minte ca si acum ca nici copii aia nu au fost incantati de acele obiecte si cu greu s-au hotarat sa le ia,fiind de pomana dar banuiesc ca erau niste viitori fitosi care nu vroiau sa fie nostalgici nici atunci . Varianta capitalista a acelei afaceri ar fi fost sa imi recuperez ceva din paguba , vanzand acel stoc inutil, dar nu se punea problema sa iau ceva pe ele,asa ca singura varianta viabila-comunista- a fost (in afara de ghena de gunoi) sa le dau de pomana.
Masinutele erau interesante prin exotism, mecanismul de miscare si prin dificultatea de a fi procurate, altfel erau destul de slabe ca reproducere. Au avut un punct de interes comercial cata vreme erau putine si nu nu se gaseau pe moment. Peste doua luni , adica in toamna lui 88,au fost aduse cam peste tot, se gaseau fara coada tot la pachet , si toata lumea cerea in targ 40-50 lei, de la 80-100.