O draglină, vă rog!
Liebherr HS 843 HD | Conrad
Dacă nu știți ce este aceea o draglină, vă spun chiar acum, ca să nu mai căutați pe net: un utilaj de săpat care, spre deosebire de un excavator clasic, are braț de macara și folosește o cupă specială de încărcare atașată (și manevrată) de lanțuri.
Este vorba despre o draglină pe șenile Liebherr HS843HD. Liebherr este o companie germană de familie ce a luat naștere în 1949, avându-l ca fondator pe Hans Liebherr. De la prima macara turn autoridicătoare (TK10 – modelul cu care și-a inceput activitatea noua companie a lui Hans Liebherr) și până la primul excavator hidraulic (în 1955), nu a fost decât un pas. Astăzi, Liebherr este unul dintre cei mai mari producători de utilaje de construcții și minerit, având peste 35.000 de angajați pe toate continentele.
Modelul HS 843 HD este o macara pe șenile cu braț zăbrelit ce poate ajunge la o înălțime maximă de 53 de metri și o sarcină maximă de 60 de tone la 3 metri rază. Este un utilaj versatil ce poate fi folosit în mai multe scopuri: macara cu cârlig, excavator cu cupă graifer, excavator cu cupa graifer (pentru forarea piloților tubați cu tubaj recuperabil), însă una dintre cele mai des întâlnite utilizări este cea de draglină.
Draglina Liebherr HS 843 HD a fost reprodusă de Conrad în anii ’90, la scara 1:50. Macheta este realizată aproape în intregime din metal, singurele elemente din plastic fiind câteva role sau scripeți și șenilele (care sunt din cauciuc). Chiar dacă nu este atât de detaliată ca o machetă WSI sau TWH, dovedește suficientă atenție la detaliile estetice și este o machetă complexă, cu multe detalii funcționale și, mai ales, robustă, așa cum ne-a obișnuit Conrad. În plus, este de menționat faptul că este ”Made in Germany”, într-o epocă în care din ce în ce mai mulți producători europeni de machete își mutau producția în China.
Șasiul nu este foarte detaliat, cu treptele de acces sumar reprezentate, rolele de suport și de ghidaj turnate dintr-o bucată, odata cu șasiul, în timp ce rolele de antrenare și întinzătoare sunt realizate din plastic și se rotesc.
Șenilele sunt realizate din cauciuc, însă reproduc destul de fidel zalele șenilelor și nu creează impresia de „ieftin”. Pe suprastructură este prezentă o mică platformă de acces în dreptul cabinei, realizată din plastic. La partea superioară a cabinei este montat un proiector realizat tot din plastic. Cabina nu are un interior foarte detaliat, însă se pot observa scaunul operatorului împreună cu joystick-urile de acționare. Tot la partea din față, montate pe braț, sunt rolele de ghidaj pentru cablul cupei de draglină.
La partea din spate remarcăm contragreutatea inscripționată cu numele producătorului și modelul, iar deasupra sistemul de fixare a cadrului pe care sunt montați scripeții brațului ; un sistem foarte bine realizat din metal, care poate fi pliat pentru transport, întocmai ca la utilajul real. Tot aici găsim și țeava de eșapament cromată, precum și troliul pentru ridicarea brațului (acționat din lateral cu o „cheiță” din plastic ce se poate scoate).
Scripetele mobil pentru ridicarea brațului este prevăzut cu un mecanism (funcțional!!) de egalizare a tensiunii în tiranții brațului – un detaliu foarte reușit. Tiranții sunt din sfoară textilă și sunt prevăzuți la capete cu cleme metalice.
Pe platforma macaralei se mai află doua troliuri mari, unul pentru ridicarea și coborârea cupei sau a cârligului, în versiunea macara) și al doilea pentru tragerea cupei. Tot în fotografia de mai jos putem vedea și arcurile de pe limitatoarele de cursă ale brațului (cele doua tije cu arc), care împiedică ridicarea excesivă a brațului și căderea lui pe spate.
Tot pe platforma macaralei, în partea dreaptă avem „cheițele” de antrenare a celor trei troliuri și o scară din plastic pentru acces la partea superioară. Un alt element de excepție este cupa, care este o adevarată piesă de rezistență. Dinții sunt foarte fidel realizați, iar lanțurile de fixare au un aspect foarte realist. Vârful brațului este foarte bine realizat, cu rolele pentru cablu confecționate din plastic și cu urechile de prindere a tiranților făcute din metal.
Draglina la lucru, cu o basculantă Roman 8×4, ambele la scara 1 :50
Liebherr HS 843 HD este o machetă impresionantă, foarte frumoasă, foarte interesantă, și la care, evident, țin foarte mult (ca la toate machetele mele, dealtfel). Spor la colecționat!
Text și foto: Dan Popa | alte machete