Cars of Futures Past: Dreams and Nightmares

Dodge Flitewing | 1961

Dodge Flitewing a fost un Dream Car prezentat prima dată la Central Park în New York la 5 December 1961, fiind evaluat de compania producătoare la 125.000 de dolari (peste un milion in zilele noastre). Proiectat de stiliștii Chrysler din Detroit și realizat manual la prestigioasa casă de caroserii italiană Ghia in Torino, Dodge Flitewing a fost o mașină cu numeroase caracteristici unice. Cele mai evidente au fost ferestrele secundare realizate în stil gullwing, care se ridicau automat când ușile erau deschise, grație a două motoare electrice aflate în portbagaj. Deși astăzi pare ciudată, această caracteristică a avut ca unic scop îmbunătățirea confortului pasagerilor prin facilitarea accesului în habitaclu.

La interior, comenzile transmisiei automate Torqueflite, luminile exterioare, radioul, sistemul de climatizare precum și alte comenzi puteau fi accesate foarte ușor cu ajutorul șirurilor de butoane plasate la mică distanță pe consola centrală și în jurul scaunelor fixate pe piedestal. O altă caracteristică specială a lui Dodge Flitewing a fost înlocuirea vitezometrului convențional cu un rând orizontal de 13 ferestre, fiecare din acestea corespunzând unei valori de 10 mile pe oră. Ferestrele trimiteau flash-uri luminoase când se atingea viteza respectivă.

După mai bine de 40 de ani de la proiectare, putem să admirăm creația carosierului italian doar în fotografii. Soluțiile de acces în habitaclu sau de afișare a vitezei nu s-au impus în industria auto.Text: Florin Diloiu | Foto: carstyling.ru | Retromania

Pin It on Pinterest