Autor Subiect: Jaguar D-Type #6 Le Mans winner [1955][Autoart]  (Citit de 248 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline M3d1an

 • Useri cu buton Modifica
 • **
 • Mesaje postate: 1.062
 • Gen: Bărbat
 • Arriving somewhere, but not here...
  • Reflection in Scale
Jaguar a tinut capul de afis al competitiilor sportive din anii '50 ai secolului trecut, in special pe faimosul circuit Le Mans, unde a punctat prin modelele C-Type prin doua victorii, in '51 si '53 si mai apoi D Type prin 3 victorii consecutive in perioada '55-'57. Putem completa tabloul suprematiei britanice  la Le Mans, in aceasta decada, si prin victoria din '59 a celor de la Aston Martin.
D Type a aparut ca o rafinare a modelului C Type, o evolutie impusa de provocarile aduse de competitia vremii, in special Mercedes si Ferrari.
S-a cautat realizarea unei masini mai usoare si mai rapide, caracteristici atinse printr-un design nou, aerodinamic, o caroserie ce se evidentia prin aripa verticala din partea posterioara, cu rol de stabilizare si prin folosirea unui aliaj pe baza de aluminiu in constructia caroseriei asezate pe o structura rigida.  Numeroase alte modficari aduse masinii au ca rezultat atingerea unei viteze maxime de 172 mile pe ora, pe sectiunea Mulsanne a circuitului de la Le Mans, devansand ceilalti competitori care ajtingeau viteze in jur de 160 mph.
Prima victorie pe care Jaguarul D-Type o obtine este cea din 1955, o victorie cu gust amar, marcata dupa o cursa tragica, poate cea mai devastatoare ca numar de victime si daune si cu consecinte semificative in modul ulterior de desfasurare a competitiilor. Merita amintit, pentru o mai buna imagine a viitoarelor intreceri, ca Mercedes a decis sa se retraga la finele anului competitional din curse intrand intr-o pauza de 30 de ani.
A urmat pentru Jaguar, prin echipa Ecurie Ecosse, victoriile din 56 si 57, care confirma suprematia masinii, insa incepind din anii '60, odata cu modificarea regulilor jocului, Jaguar nu mai reuseste sa aduca o masina competitiva. De abia in anul 1988 Jaguar isi trece in portofoliu o noua victorie la Le Mans.Autoart a decis sa includa in catalogul de miniaturi reproducerea la scara 1/18 a Jaguarului D Type #6 castigatorul Le Mans din 1955, masina condusa de Mike Hawthorn si Ivor Bueb. Intr-o nota personala as puncta ca faima acestui numar 6 vine mai mult din consecintele cursei decit din prestatia avuta, insa ca masina in sine este un model ce merita a fi reprodus la scara.

Miniatura a fost oferita colectionarilor in seria Signature, probabil printre ultimele modele scoase sub aceasta linie de produse.  Macheta este construita, conform brosurii care o  insoteste, din 391 de componente, majoritatea fabricate din metal. Evident nu lipsesc parti din plastic dar avem si elemente piele cum ar fi curelusele de prindere a capotei fata sau scaunele. Forma masinii este perfect surprinsa in aceasta scara, fiind "imbracata" in celebra culoare verde British Racing, culoare destul de inselatoare si care tinde spre negru in functie de luminā.
Detaliile machetei se pot remarca accesind compartimentul motor, cockpitul sau micul portbagaj ce ascunde roata de rezerva, chiar si busonul rezervorului de combustibil avind o clapeta de acces mobila.
Sub capota gasim replica motorul XK de 3.8 litri si aproximativ 270 CP, cu cele 3 carburatoare Weber si sistemul de alimentare cu benzina foarte fin reproduse, utilizindu-se aici fire de cupru iar grila radiatorului este fotodecupata.
Pe linga scaunele din piele gri-verde punctam si nuanta si textura in care volanul este vopsit si care da impresia de lemn. Compartimentul pasagerului este acoperit de un capac detasabil.
Portbagajul ascunde roata de rezerva, de fapt o roata sectionata pe jumatate probabil din lipsa de spatiu?!

Per ansamblu macheta este o reusita atit din punct de vedere a reprezentarii la scara cat si a nivelului de detaliere. Calitatea executiei si varietatea materialelor utilizate ii sporesc valoarea si o apropie oarecum de modelele CMC sau Exoto fiind o specie rara in catalogul Autoart.
Offline adycoke2

 • Useri cu buton Modifica
 • **
 • Mesaje postate: 2.181
 • Gen: Bărbat
 • Bonum vinum laetificat cor hominis!
Re: Jaguar D-Type #6 Le Mans winner [1955][Autoart]
« Răspuns #1 : 05/12/19*, 10 »
O piesa absolut fantastica pe care mi-o doresc si eu de ceva vreme.Ma intrebam daca reeditarile modelului care au aparut la autoart ,sunt cumva din prostia aia de composit? (asta banuiesc ca e din seria veche signature)

Offline M3d1an

 • Useri cu buton Modifica
 • **
 • Mesaje postate: 1.062
 • Gen: Bărbat
 • Arriving somewhere, but not here...
  • Reflection in Scale
Re: Jaguar D-Type #6 Le Mans winner [1955][Autoart]
« Răspuns #2 : 05/12/19*, 12 »
Dtypeurile aparute sunt doar diecast.

Offline johann.nunweiller

 • Useri cu buton Modifica
 • **
 • Mesaje postate: 20.736
Re: Jaguar D-Type #6 Le Mans winner [1955][Autoart]
« Răspuns #3 : 05/12/19*, 12 »
Superba!
Ma uit la modelul meu 1:43 cate detalii are si caut sa mi imaginez cum arata cel 1:18.
Poate il voi vedeala o Intalnire ;)