Eu va spun ceea ce mi s-a parut, proba cu un GPS ar fi cea mai buna, insa nu cred sa mai am sansa sa o conduc. Cel putin la 170 cat indica, nu ma simteam ca in a mea la 140.
Viteza nu se simte la fel in toate masinile. Eu am avut un Focus din 2002 si la 180/190 ma simteam cum ma simt acum in Fabia 2002 (masina actuala) la 130/140. Depinde cat de bine sta masina pe drum, ce aerodinamica are, etc. Deci repet, senzatia de viteza nu se simte la fel in toate masinile, mai ales daca masinile sunt din clase diferite (marimi diferite). Niciodata nu vei simti la fel viteza intr-un A6 fata de un Logan (aici nu vreau sa jignesc pe nimeni), cu Loganul la 170 o sa ti se para ca isi ia zborul, cu A6-le ti se va parea ceva normal 170. Iar vizavi de cauciucuri, daca sunt mai mari, viteza afisata pe bord va fi mai mica decat cea pe care o ai in realitate iar kilometri contorizati vor fi mai putini decat distanta parcursa in realitate. Iar vizavi de navigator(gps), eu am circulat in tara cu mai multe masini din grupul VAG, adica vw, audi si skoda. La fiecare am observat ca atunci cand aveam pe bord 60 km/h gps-ul imi indica 54/55 km/h, daca cresteam viteza crestea si diferenta dintre bord si gps, adica la 110 km/h pe bord gps-ul arata 103/104 km/h, la 140km/h pe bord (pe autostrada) gps-ul arata 130 km/h. Ceva curios, am fost odata cu un Peugeot Tepee, cu acelasi navigator/gps si surpriza, diferenta dintre bord si gps era doar de 1-2 km/h maxim si nici nu crestea daca cresteam viteza. Deci inca odata, nu toate masinile sunt la fel.