Pontiac GTO (Gran Turismo Omologato) a fost produs de catre GM intre anii 1964 si 1974, si este considerat un muscle car classic al anilor 60 si 70. Modelul la care ma refer face parte din prima generatie, iar dupa ce i s-a facut un mic facelift dimensiunile masinii au ajuns la 5,24 metri lungime si 189 cm latime. Se putea opta intre trei tipuri de caroserie: convertible, hardtop si coupe. Acest model din 1966 a inregistrat recordul de vanzari cu 96,946 unitati. Folosea un V8 de 360 CP, dar circulau zvonuri ca puterea motorului era de fapt mult mai mare decat ce s-a declarat. Productia GTO-ului a incetat in 1975, dar in 1999 a fost reluata cu noul GTO, un model bazat pe Holden Commodore.
MACHETA:
Isi merita din plin banii platiti. Bineinteles, nu este perfectiunea intruchipata: are mici puncte si zone de imprefectiune ale vopselei, cromul de pe praguri si alte elemente nu este uniform aplicat, rotile din spate se invart destul de greu (datorita pribabil si cardanului mobil) si cand am primit-o nr de inmatriculare din spate era cazut (dar nu cred ca datorita producatorului ci mai degraba transportatorului). Detaliile sunt multe si impresionante: suspensie functionala, elementele caroseriei se imbina perfect, antena telescopica, capota motorului are balamale, motorul foarte frumos realizat, partea de dedesubt a masinii foarte detaliata, cu arborele cardanic care se roteste, elementele cromate sunt finut realizate, emblemele fata, spate si laterale bine aplicate, interiorul este exceptional, dupa parerea mea: ceasurile de bord, imitatia de lemn, scaunele culisante, torpedoul care se deschide, centurile de siguranta din material textil si multe elemente cromate. In portbagaj se alfa roata de rezerva, bine prinsa de podea, o "mocheta" si pe capacul portbagajului se afla stickere indicatoare. In concluzie, dupa parerea mea, aceasta macheta nu cred ca ar merita 90 euro, pretul initial al unui Highway 61, dar 40 euro ... cu siguranta! Detaliile abunda! Fiind primul meu H61 pot sa spun ca m-a impresionat si cu siguranta voi mai lua si alte muscle cars de la ei.

Pontiac GTO 1966 1:1

Pontiac GTO 1:18