Paragon Models a replicat Rolls-Royce Phantom V MPW din 1964 în serie limitată de 3000 de piese. Macheta nu este înseriată, dar este livrată împreună cu un certificat care îi atestă numărul (limited edition certificate). Totodată, în cuprinsul acestuia, sub semnătura lui Oliver Poon, directorul companiei, se specifică faptul că macheta este realizată după consultarea experților și sub licență.
La prima vedere, macheta se situează la înălțimea modelului replicat. Este impunătoare, atât prin dimensiuni, cu peste 33 cm lungime, cât și prin formele bine redate și detalii. Culoarea gri, foarte bine aplicată, contribuie din plin la aerul de prestanță degajat. Paragon a reprodus Phantom V în alte două versiuni – una în culoare neagră și alta reproducând mașina deținută de John Lennon, vopsită în galben și cu decorațiuni cu iz psihedelic. Deși cele mai multe modele carosate de MPW au fost negre, aceasta gri îmi pare, fără să îmi explic de ce, că se apropie cel mai mult de o mașină adevărată.
Nu văd cum rășina ar fi putut fi modelată mai bine decât zamacul în acest caz. Prin urmare, existența pieselor mobile – se pot deschide toate cele patru portiere, capota motorului și portbagajul – constituie un mare plus pentru orice colecționar. Piese complet separate sunt oglinzile laterale care se fixează pe aripi, precum și emblema poziționată la baza superioară a cadrului grilei frontale.
Și fiindcă a venit vorba…, grila frontală, semn distinctiv pentru Rolls-Royce, are exact cele 20 de bare verticale în compunere, la fel ca modelul real.
Blocurile optice sunt elemente distincte, foarte bine desenate și realizate. Integrarea lor în caroserie este fără cusur. Rețin atenția striațiile farurilor față, fin redate.
Podeaua cabinei este mochetată. Bordul poate fi considerat o reușită grație aspectului de piele oferit de materialul folosit și echipamentelor conturate în relief, cu inscripții centrate, bine încadrate. La fel, interiorul portierelor nu dau nici un motiv de supărare. Poate mai puțin grozav arată scaunele și bancheta, dintr-un plastic parcă prea… plastic. Totodată, celor două bavuri vizibile la marginea de jos a banchetei nu le-ar fi simțit nimeni lipsa. Parasolarele sunt prezente dar nu pot fi rabatate.
O notă pozitivă este dată de cadrele tuturor ferestrelor (laterale, parbriz, lunetă) care sunt piese separate și, mai mult, sunt fixate impecabil în locașurile corespunzătoare ale corpului.
Nu ambele părți laterale ale capotei motorului stau ridicate după deschidere. Sub ele, motorul se prezintă destul de bine, peste medie. În portbagaj nu se găsește nimic.
Macheta a apărut undeva prin 2013 și costa ceva peste 120 de euro. La timpul respectiv, prețul era singurul element care mi se părea negativ. Azi a devenit parfum.
Paragon Models este parte dintr-un grup din care mai fac parte Jadi Modelcraft și Model Icons. N-am mai auzit mai nimic despre niciuna din cele trei mărci de vreme bună.