Bugatti Type 35 Grand Prix 1924, macheta realizata de CMC, scara 1:18.
Una dintre cele mai celebre masini de curse, Bugatti Type 35, in data de 3 august 1924, ia startul in primul Grand Prix la Lyon, Franta. Odata inceput traseul victorios, Bugatti obtine cu aceasta masina victorie dupa victorie, ramanand pana in ziua de astazi detinatorul a 1851 victorii atestate oficial. Cea mai mare parte a acestor victorii s-a realizat intre anii 1924 si 1927, Type 35 fiind astfel cea mai de succes masina de curse cu motor in 8 cilindri, a tuturor timpurilor.
Datele tehnice sunt de asemenea impresionante: 8 cilindri in linie, 3 supape pe cilindru, 1991 cmc, 95 CP la 6000 rot/min, 180 km/h.
Macheta celor de la CMC, prin cele 926 parti asamblate in totalitate manual, reuseste sa ofere o replica pe masura bijuteriei tehnice realizate de catre Ettore Bugatti in anul 1924.
...
Perfect proprtionata, la exterior macheta impresioneaza prin acuratetea detaliilor si prin "tesatura" de otel ce inconjoara caroseria.
Capota motorului prezinta 128 fante de aerisire, perfect decupate, cele din partea superioara (in numar de 68) fiind extrem de fine. De remarcat calitatea vopselei care nu obtureaza niciuna dintre aceste fante.
Pe partea dreapta este dispus si levierul franei de mana, functional, care actioneaza asupra rotilor din spate.
Bieletele de directie, arcurile din otel, functionale, manivela pentru pornirea motorului, precum si restul de fante dispuse pe caroserie intregesc aspectul real al machetei.
Busonul de benzina este prevazut cu filet si se poate deschide prin desurubare.
Si tot la exterior se evidentiaza radiatorul si calandrul acestuia, realizat dintr-un otel inox al carui luciu nu este egalat decat de o alta bijuterie a celor de la CMC, Mercedesul SSKL (nu puteam sa nu-l mentionez, este favoritul meu).
Plasa din otel ce protejeaza radiatorul de pietre respecta cu strictete scara modelului si lasa sa se vada emblema specifica Bugatti. Aceeasi plasa este si in fata soferului, cu rolul de a-l proteja pe acesta in timpul cursei.
...
In cock-pit, detaliile abunda:
-scaunul soferului si al pasagerului (practic o bancheta separata in partea de jos) sunt realizate din piele naturala.
-volanul actioneaza o caseta de directie, astfel incat rotile se bracheaza cu acelasi nr de ture ca in realitate. Cele 6 suruburi ce fixeaza volanul de axul acestuia se pot demonta.
-levierul care actioneaza pompa de ulei este functional si are un maner ce imita lemnul.
-instrumentele de bord, fixate pe o placa metalica, sunt perfect lizibile
-nu a fost uitata nici maneta schimbatorului de viteza, care actioneaza niste parghii in interior iar la exterior orificiul prin care strabate caroseria este imbracat in piele naturala
...
MOTORUL, ei bine, motorul l-am scris special cu majuscule pentru ca eu il consider cel mai detaliat dintre toate motoarele machetelor vazute de mine
La el se ajunge prin inlaturarea celor doua curele din piele, prevazute cu catarame.
Bineinteles ca si aici scara 1:18 a fost intocmai respectata de catre producator, iar piesele sunt in totalitate metalice. Nu veti gasi nimic din plastic, totul este metal. Carburatoarele, galeriile de admisie/evacuare, conductele din cupru, blocul motor, descriu in detaliu motorul real.
Furtunurile sunt din cauciuc si sunt prevazute cu coliere metalice, inscriptionarile sunt lizibile cu ajutorul unei lupe destul de puternice.
Nefiind un specialist in mecanica, va las sa descoperiti singuri aceasta bijuterie mecanica.
...
Trenul de rulare: fiecare roata este alcatuita din 35 parti distincte iar cauciucurile sunt replica celor Dunlop 28x4.
Suspensiile, articulatiile, franele si cablurile de frane intregesc imaginea de ansamblu a machetei.
Mai jos cateva poze ale machetei, precum si caracterizarea facuta de CMC acestui Bugatti: this is simply a piece of art.