Fiat 500 a fost lansat in 1957 si a fost desenat de Dante Giacosa, seful sectiei de design Fiat de la acea vreme. Desi Topolino (predecesorul modelului) fusese gandit ca un model cu motor amplasat frontal, Giacosa a sustinut ca, din ratiuni de economie de spatiu si din maxima inspiratie estetica, Bambino (modelul urmator) trebuie sa aiba motorul in spate. Pentru ca masina trebuia sa fie cat mai usoara posibil, motorul a fost principala preocupare a inginerilor italieni. Acesta a fost micsorat la maximum, rezultatul fiind unul inedit: doi cilindri, 13.5 cai putere si 85 de kilometri pe ora viteza maxima.
Primul facelift pentru Bambino a fost operat un an mai tarziu, in acelasi timp in care a fost lansata si prima versiune sport a lui 500. Aceasta avea 21.5 cai putere. In urmatoarea perioada, Fiat a incercat sa imbunatateasca constant modelul care se bucura de un succes uimitor atat in tara cat si in intreaga Europa. In aceste conditii a iesit din uzinele Fiat 500D, o versiune de 17.5 CP care aducea ca inovatii puncte de fixare pentru centurile de siguranta frontale, scaune si portbagaj redesenate si o plansa de bord mult imbuanatatita. Cea mai populara versiune a fost insa 500F (1965), care avea pentru prima data in istoria 500 usi normale si ajungea la 95 km/h viteza maxima.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Macheta de la Minichamps este una simpla, la fel ca si modelul real. Chiar si asa, este destul de bine realizata. In primul rand consider ca nuanta de culoare este foarte bine aleasa iar vopseaua este aplicata fara nici un defect. In general, exteriorul este foarte bine realizat; prin urmare, avem barile si capacele rotilor care redau foarte bine cromul, lentilele farurilor care au acele striatii pe ele, semnalizatoarele frontale aplicate. Dezamagitor este faptul ca semnalizatoarele laterale sunt sugerate prin vopsire. In partea din spate, ies in evidenta lampile posterioare ingrijit lucrate si fantele de aerisire ale motorului, care desi sunt sugerate prin vopsire, sunt imaculat trasate. pot spune ca la prima vedere a machetei, pentru un moment am crezut ca sunt perforate. Macheta prezinta si plafonul textil, aici reprodus printr-un capac de plastic. Tind sa cred ca este demontabil, desi nu l-am fortat sa demonstrez acest lucru.









Interiorul, desi simplu, reproduce in totalitate aspectul spartan al originalului. Fara mocheta sau centuri, realizat in totalitate din plastic negru. Poate ca ar fi fost binevenit si faptul ca spatarul scaunelor sa fie mobil, insa nu este.


Aceeasi poveste si la motor sau sub capota fata. Nimic iesit din comun, totul in plastic negru.


Concluzie; macheta am luat in acest concediu, cand am fost in Italia, din simplul motiv ca este o masina reprezentativa pentru Italia. In rest nimic deosebit. Ca realizare si pret, o recomand.


