Forum Miniauto

MINIAUTO - ZONA DE DISCUȚII GENERALE DESPRE MACHETE ȘI SUBIECTE APROPIATE => ORICE DESPRE MACHETE => Subiect creat de: Piniuli din 05/09/19*, 07

Titlu: Filozofia colectionatului de machete
Scris de: Piniuli din 05/09/19*, 07
O sa reiau aici un mesaj care l-am trimis cuiva pe privat si o sa detaliez.
 
Acest forum are vreo 10 ani buni. A venit si a plecat lume, dar in 10 ani cred ca ar fi trebuie sa ne dam seama ca exista 2 categorii de adunatori de machete (o sa vedem mai tarziu care sunt colectionari si care nu). Si acestea sunt categoriile care intra mereu in conflict aici. Aproape ca ai crede ca trebuie doua forumuri disticte pt fiecare. Si nu, nu e chioscari vs CMC. :)

  Este vorba de cei care cumpara o macheta pt ceea ce este ea, masurata ca un obiect de arta. Pt frumusetea, finetea sa etc. Desigur ca trebuie sa fii si pasionat de masini pt asta. Si este vorba de cei care cumpara o macheta pt ceea ce reprezinta, si aici intra nostalgicii, pasionatii anumitor marci, cei interesati de categorii mai deosebite de machete (gen dricuri, machete roz, masini din filme etc) sau de lumea auto si evolutia ei, in general. Si unii si altii pot cumpara machete high-end, dar pt cea de-a doua categorie detaliile nu reprezinta o prioritate. Prioritatea e de a avea modelul, pt ca e intreresat de masina din spatele lui. 

  Iesind din lumea machetelor, putem compara prima categorie cu colectionarii de arta, de ceasuri, de bijuterii, de posete, de antichitati iar pe cea de-a doua categorie cu colectionarii de timbre, monede, cutii de chibrite, linguri, cartonase de baseball. Sesizati diferenta de concept? Ei nu intra in conflicte pt ca obiectele lor nu se amesteca intre cele 2 categorii. Colectionari de timbre inca exista azi, desi oricine isi poate printa oricate timbre vrea si cu ce vrea. De ce? Pt ca ei colectioneaza ceea ce reprezinta, nu aspectul si finetea lor. Iar valoarea lor e data de ei insisi. Pt cei din afara cercului lor, colectiile lor nu valoreaza nimic.

  Dar ideea de a colectiona inseamna de a avea cat mai multe obiecte care fac obiectul colectiei, culminand cu ideea de avea colectia completa. Cea ce este tangibil in cazul colectionarilor de timbre, monede si machete pe o anumita tema, dar imposibil celor care colectioneaza arta, bijuterii, datorita preturilor uriase si cantitatii limitate a unor obiecte, dar si imposibilitatii de a completa o colectie (mai ales in cazul antichitatilor). Nu cred ca este vreun cumparator de astfel de obiecte care sa spere macar ca le va avea pe toate vreodata. El le cumpara cand si cum, in functie de gust si de cum le gaseste.

   Desigur ca unele teme de colectionat pot fi completate si cu machete high-end, dar asta doar in cateva cazuri fericite, din care poate unii de pe forum fac parte. Dar eu nu o sa ma apuc sa colectionez Ferrari doar pt ca ele se gasesc cel mai usor la calitate ridicata. Iar la camioane, care sunt adevarata mea pasiune sa iau 3 Mercedes-uri si 2 Renault-uri 1:18 ?!  Pt ca eu urmaresc sa imi pun in vitrina toate cabinele de camioane din lume, si stergatoarele fotodecupate la ele nu sunt o prioritate. Colectionarii care isi cumpara 2 machete cat 2 salarii d-ale lor pe an ce scop au? Ce target al colectiei?
La mine forma e cea care conteaza si da, am si eu un prag de detaliere sub care nu cobor, probabil ca multi altii, iar pe parcurs pot inlocui unele piese mai slabute cu variante mai calitative. 

Poate am mai gresit pe alocuri, dar cam asa vad eu lucrurile. Astept opinii. Cel mai important ca ele doua categorii sa se respecte intre ele, si sa nu se amestece daca
nu este cazul.

______________________________________

COLECȚIONÁ vb. I. tr. A aduna obiecte de același fel pentru a alcătui o colecție. [Pron. -ți-o-. / < fr. collectionner].
Sursa: Dicționar de neologisme |
Titlu: Re: Filozofia colectionatului de machete
Scris de: klauzephoto din 05/09/19*, 09
aici intervine ceea ce spuneam si mai devreme in celalalt topic, romanismul din noi, influenta balcanica....stiu ca am trecut prin eu pe acolo, orgoliul, sindromul capra vecinului, a mea e mai tare si nu poate sa fie atat de tare precum as vrea daca nu o discreditez pe a celuilalt....te consuma chestia asta...si s a vehiculat si s a batut atata moneda pe asta incat dupa aia, orice remarca, fie ea si obiectiva este luata ca atac la persoana.....imi amintesc cu nostalgie de primele concursuri foto de aici, de primele mele postari pe forumul asta....cand m am apucat (din bune intentii) sa iau la disecat pe criterii stricte de compozitie si tehnica fotografica pozele inscrise.....a iesit ceva atat de spectaculos incat stabilisem si intalnirea cu mihai mp sa discutam barbateste cu pumnii pe tema asta (un tip foarte ok de altfel cum am constatat ulterior cand ne am dat mana) insa in acele momente a simtit ca il atac....problema noastra nu e grupul din care facem parte ca si colectionari (de obiecte de arta sau de model in sine) ci orgoliul....faptul ca nu putem accepta ca nu am achizitionat obiectul cel mai cel cu care sa rupem gura si in fata caruia toti sa se inchine.....defecte au toate, neconcordante lipsesc la foarte putine, de regula alea extrem de scumpe...dar ia sa i spun io lu adycoke ca nu imi place modelul sau ca nu e chiar atat de senzational ce il incanta pe el.....ia sa vedeti cum sare pe mine ca sint hater, ca am mereu ceva de comentat...va intelege ca vreau sa il conving de ceva, ca vreau sa conving lumea ca el e prost....cand de fapt pentru mine ceea ce a vazut el in macheta aia nu reprezinta nimic...va spune ca multi de aici de fapt (am auzit foarte des asta si mi se pare total prosteasca) citez "daca nu ai nimic bun de spus mai bine nu spui nimic"....serios?????? si uite asa, nu se mai posteaza nimic, nu se mai discuta decat cand e scandal sau ceva de zgandareala si bietele machete raman un subiect tertiar....important e sa i mai dam una peste bot fraierului care si a luat aro si dacia (been there done that got the t shirt), important e sa se stie ca e unu mai prost ca noi si mai fraier....numai asa se pare ca putem straluci....ca vrem sa stralucim nu i asa?
Titlu: Re: Filozofia colectionatului de machete
Scris de: Piniuli din 05/09/19*, 09
Eu zic ca scandalurile pornesc de la cuvintele aruncate aiurea, exprimari facute sa socheze si lipsa de respect. Nimic nu e perfect, si foarte putin poate fi catalogat ca si kitsch extrem, gunoi,  (*)etc si eu zic ca astfel de apelative trebuiesc aruncate cu bun simt, unde chiar e cazul, si argumentate. In cazul colectiei in cauza, poti spune "Fratilor, mie nu-mi plac, nu le-as cumpara niciodata pt ca adun doar replici de Ferrari/Americane/avioane, pt ca am in colectie doar piese care deschid toate componentele sau pt ca nu-mi plac ca au nituri si cutie de blister..."  Si aia e. Nimeni nu se ataca, nimeni nu sare de fund in sus. Intelegem ca iti permiti modele mai scumpe, ca ai alte gusturi sau ca nu-ti plac romanestile... Dar poate unora li se pare plictisitor un forum civilizat, sau sunt cei care vin sa-si descarce frustrarile de peste zi...

(*) Uite de exemplu, dupa parerea mea, gunoi si jucarie ieftina e Ducia Duster aia de pe la Mondo Motors, careia nici numele n-au fost in stare sa i-l scrie cum trebuie, si care e clar o jucarie de 2 bani (oglinzi sudate, fara manere, faruri plate etc). DAr chiar si asa, il inteleg pe unul care o cumpara in ideea ca colectioneaza tot ce inseamna Dacia, sau Duster sau romanesti, si nu intru pe topicul lui sa-i zic a da banii pe rahaturi. Pt ca EMPATIZEZ cu el si inteleg de ce a cumparat-o.

(https://i.ibb.co/X8GDRQ7/DSCF0051.jpg)
Titlu: Re: Filozofia colectionatului de machete
Scris de: adycoke2 din 05/09/19*, 16
1. atat de tare a deranjat cuvantul "kitsch" incat a fost interpretat ca si jignire/atac la persoana?daca e asa ,imi cer scuze2.de acord cu tine klauze fix pana la jumatatea postarii tale.,partea aia cu hatereala n-o inteleg fiindca nu -mi amintesc sa te fi atacat vreodata in privinta vreunei machete la care tu ai comentat,din contra,imi amintesc cand ai sarit pe mine cand am zis de stergatoarele minichamps,am mai zis ceva de cauciucurile unui spark si ai sarit ca ars atunci scotandu-mi ochii pt toate postarile mele din ultimul cincinal :))
Da-le in ma-sa de machete ca nu le fac eu ,daca ai ceva de  spus in privinta ei ,ca nu-ti place si ceea ce spui e justificat, n-am nicio durere.Ai spus de caucicurile de la nissan-ul ala ebbro si m am suparat eu?din contra am invatat ceva din faptul ca tu ai avut spirit de observatie.
3.Legat de comunitatea noastra eu consider ca pt sanatatea ei ,toti de aici trebuie sa contribue cu ceva,daca unii stau in spatele tastaturii ascunsi si nu isi perzinta colectia din avrii motive sau apar numai la scandaluri, dar in schimb au pretentii ca lucrurile sa mearga si sa ne inmultim, eh uite ca nu e asa.Nu intotdeauna ceea ce postam este perfect si nici nu trebuie sa ne asteptam numai la cuvinte de lauda,pe de alta parte,nu intotdeauna cei care privesc fac si comentarii, desi poate le place ceea ce vad,dar asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam la prezentarile individuale.Eu,cu bune si cu rele am pus aici tot ce am si cam tot ce cumpar,daca voi stati dupa colt si asteptati minuni n o sa se intample.apropo klauze aici ai incetat,din nou, sa mai postezi din varii motive dar consideri ca pe scale143 esti mai apreciat,probabil ca suna mai bine in engleza "i like the colour" si "nice one"MA rog,fiecare cu vointa lui,eu va doresc succes in continuare domnilor si sa stiti ca personal nu port pica nimanui.
Titlu: Re: Filozofia colectionatului de machete
Scris de: klauzephoto din 05/09/19*, 17
pe scale143 adi, nu mi a zis nimeni sa trec peste machetele respective ca s a saturat de ele de prin magazinele online....si daca imi zicea, un moderator il amenda....ceilalti membri il amendau....aici v ati cam bucurat ca si ia klauze m**e...sa prezinte ekofesh machete inedite, presupun ca are el...ala a fost atac la persoana si nu s a luat nici o atitudine...cand zic eu ceva insa, pentru ca amo istorie belicoasa sint instant trecut la vinovati si scandalagii....pentru cine sa prezint?....de ce as face o?
Titlu: Re: Filozofia colectionatului de machete
Scris de: adycoke2 din 05/09/19*, 17
daca nu ma inseala memoria,dupa faza aia, te-am incurajat sa nu iei vorbele respectivului in seama precum si altii au facut asta,dar ai ignorat incurajarile si ai tinut cont de o singura persoana care te-a suparat :(...iti repet si acum,oricand imi face placere sa-ti urmaresc colectia impreuna cu fotografiile de calitate pe care le faci...nah... :)
Titlu: Re: Filozofia colectionatului de machete
Scris de: Ionuț din 05/09/19*, 17
Adevărul e că după 10 ani e normal să mai apară ceva oboseală la prezentări de machete. Plus că mie-mi pare rău și acum că n-ați vrut să mergem în direcția topicurilor per model și ați preferat direcția aia pe colecție personală, cu topicuri de sute de pagini unde dacă n-am comentat imediat ceva am pierdut șirul, greu să ne mai întoarcem la nu știu ce Ferrari ș.a.m.d. Apropo de orgolii, direcția asta a fost dată tot de orgolii - topicul meu e mai mare, mai frumos, cu mai multe sigle și scris cu mai multe culori etc.

Dar ceea ce contează e până la urmă discuția, de-aia ar fi fost frumos ca orice e prezentat pe-aici să fie însoțit de opinii personale. Uite frate, asta e macheta, îmi place asta, nu-mi place aia, observați cum e acolo, am studiat modelul real și comparația e așa, îmi place culoarea, îmi aduce aminte de o chestie, de un film, de o imagine din copilărie bla-bla-bla. Istoria modelului, chestii inedite, știi că mai era una care avea volanul pe mijloc și 3 locuri în față, ailaltă avea cutia de viteze în fața motorului și tot felul de lucruri din astea interesante. Marea majoritate troznește câte o imagine cu o machetă că și-a cumpărat-o. Așa, ce pot să zic? Bravo. Îmi place culoarea. Nu știu ce mașină e, n-am mai văzut-o, de ce ți-ai luat-o? Zi-mi ceva să stăm de vorbă, că de-aia e forum de discuții. Cum vrei să ne cunoaștem și să socializăm dacă nu spui nimic?
Titlu: Re: Filozofia colectionatului de machete
Scris de: adycoke2 din 05/09/19*, 18
de acord Ionut,ai butoanele,porneste  topicurile per model si incercam sa ne bagam pe  acolo.
Titlu: Re: Filozofia colectionatului de machete
Scris de: cosmic din 05/09/19*, 18
Mie unul imi place sa discut cu toata lumea si imi pare rau ca nu am mai putut sa postez poze cu machetele care trec pe la mine din cauza photobucket care la mine nu mai merge...
In alta ordine de idei forumul e pentru discutii ( a nu se citi certuri si scandaluri ) si chiar daca se mai intampla cateodata certuri cred ca si multe dintre ele se datoreaza faptului ca nu poti intelege dintr-un simplu scris la tastatura daca e ironic sau rautacios...EU unul nu o data am pus mana pe telefon sa sun pe cineva care a inteles de pe forum ca am ceva personal cu el cand nu era nici vorba de asa ceva...
Cat despre filozofie eu cred ca un colectionar se bucura cu ce colectioneaza si ce ii place si ii provoaca bucurie, nu conteaza ca sunt machete sau cutii de chibrituri. Eu personal spre deosebire de alti colectionari nu am vitrina unde sa imi asez machetele ( din lipsa de spatiu si nu pentru ca sunt insurat - asta ca sa nu comenteze lumea )  dar ma bucur doar sa le scot din cutii si sa ma uit la ele sau sa le fac poze ( de multe ori noaptea dupa ce adoarme fii-miu ca sa am si eu camera la dispozitie fara cineva sa treaca de 20 de ori prin ea ). Ma bucur de multe ori doar ca ajunge la mine o macheta care imi place si pe care desi mi-o doresc nu mi-o permit, dar simplul fapt ca o pot vedea si ii pot face eu poze pentru mine e destul. Nu stie nimeni cate machete am eu sau ce modele si nici nu ma intereseaza asta. Or fi multe or fi putine? Or fi la o scara care nu place tuturor? Nu conteaza pentru mine. Conteaza ca sunt o oaza de linistie si relaxare pentru mine. Ma bucur ca intru pe forum sa vad ce machete isi cumpara fiecare si invat de la fiecare cate ceva :D
Nu conteaza sa fim multi sau putini, conteaza sa ramanem pasionati de ceea ce facem si sa ne bucuram mai mult decat sa ne enervam
Titlu: Re: Filozofia colectionatului de machete
Scris de: darkbrother din 05/09/19*, 19

Cat despre filozofie eu cred ca un colectionar se bucura cu ce colectioneaza si ce ii place si ii provoaca bucurie, nu conteaza ca sunt machete sau cutii de chibrituri.
Cam asa ceva ziceam si eu acu citiva ani cind a mai fost un taraboi de genu asta pe forum ( Remus , Pinuli , Schumy , etc ) . Fiecare are dreptul sa colectioneze ce vrea si asta nu il face un colectionar mai tare sau mai slab , dar orgoliile pe acest forum sint mari . Pacat , am crezut ca dupa scandalul trecut sau linistit apele , dar nu . '' Sper din suflet sa nu se mai lanseze in viitor colectii kitschoase '' ca iar vor veni vremuri tulburi pe forum .
In rest sanatate si numai bine dragi colegi ori de care parte a baricadei ati fi .
Titlu: Re: Filozofia colectionatului de machete
Scris de: Panait din 05/09/19*, 21
de acord Ionut,ai butoanele,porneste  topicurile per model si incercam sa ne bagam pe  acolo.   total de acord ,o varianta mult mai buna  sal'tare
Titlu: Re: Filozofia colectionatului de machete
Scris de: Dilo din 05/09/19*, 23
Prezentarile per model se fac aici:

http://miniauto.ro/forum/index.php?board=18.0


Titlu: Re: Filozofia colectionatului de machete
Scris de: Ionuț din 05/10/19*, 12
de acord Ionut,ai butoanele,porneste  topicurile per model si incercam sa ne bagam pe  acolo.   total de acord ,o varianta mult mai buna  sal'tare

Nu trebuie să pornesc eu, oricine poate deschide topic nou, pentru orice model. Eu, pe vremuri, mă ocupam de un index al modelelor pe 1:18. În ultima vreme cei care au postat pe acolo au ignorat indicațiile prețioase inițiale (ablanc, asta e, trebuie să te menționez) și a rămas un pic de varză, mi-a fost lene să mă mai ocup.

Am preferat în schimb în ultimii ani să postez articole direct pe site, iar în secțiunea 1:18 am pus doar scurte rezumate cu redirecționare către site.

Ideea mea inițială, cea cu indexul, a avut succes, dar nu în direcția dorită (din păcate). Începând cu Oleco, mai mulți au vrut să-și facă propriul topic cu propriul index. Chestiile au devenit atunci cumva anapoda și greoi de controlat, din moment ce același model apărea în mai multe topicuri și nu se mai putea discuta centralizat de modelul respectiv.