"
1973 …"
De ce "1973 ..."?
Asa mi s-a parut mai frumos, mai scurt si mai usor de tinut minte.
Initial ma gandisem sa vin pe forum cu diorama cand este gata dar, nestiind cand este gata, am zis ca, poate, este mai elegant sa incep cu inceputul prezentand etapele constructive.
Asa cum spuneam nu sunt un colectionar de modele auto desi am cateva pe care le-am cautat in mod special deoarece au insemnat oarece in viata mea.
Restul, nu prea multe, au alte destinatii.
Reluam
"1973 …"
Fiind pe un forum de auto nu era sa fac o diorama CF desi nimeni nu este perfect.
Subiectul ramane sa-l descoperim impreuna mai spre sfarsitul lucrului.
Ce va pot spune acuma este ca "1973 …" este compusa din ... trei diorame cu dimensiuni maxime de 50 x 50 cm ce pot fi prezentate si independent.
Prima, care urmeaza mai jos, are dimensiunile in plan de 42 x 46 cm iar pe inaltime … nu am masurat inca.
Trebuie sa reprezinte un ac de par al unui drum asfaltat, o portiune dintr-o proba speciala de raliu.
Materialele folosite sunt comune: carton gofrat dublu strat(folosit la ambalarea parbrizelor auto), carton gofrat simplu strat (din cutii de pitza), polistiren extrudat de 3 si 20 mm grosime, hartie de ziar, servetele de masa din hartie, la nevoie merge si hartie igienica, nefolosita, adeziv pentru parchet – are avantajul ca ramane transparent dupa uscare, pigmenti de tip tempera, vopsea lavabila alba pentru constructii, hartie adeziva pentru mascare, nisip pentru acvarii, crengute pentru pom(i), iarba artificiala de la Noch, bicarbonat de sodiu alimentar, TPF (tepuse pentru frigarui) si … cam atata.
Daca am uitat ceva adaugam pe parcurs.
Scule si instrumente: cutter, pensule diferite, liniar, echer, creion, spirale de diferite diametre, smirghel de diferite granulatii, recipienti pentru preparat adezivi si vopsele …

Fiind o sosea, de fapt un drum cu sens unic, am inceput prin a trasa si a face un sablon al traseului.
De mare ajutor a fost un Ford Escort RS Cosworth BB folosit pe post de catar in recunoasterea traseului.

Dupa stabilirea aproximativa a traseului si determinarea dimensiunilor maximale ale dioramei am trecut cu mic cu mare la confectionarea cutiei, adica eu si cu mine.
Cartonul gofrat dublu strat este excelent pentru asa ceva. Si mai bun era cel triplu strat dar … de unde?

Pe fundul cutiei am fixat pozitia soselei si am stabilit cotele de nivel ca … uitai sa zic, nu este pe plat, este in urcare sau coborare, depinde de unde privesti.
Grija mare la viraj, chiar daca este in ac de par, trebuie sa fie puti suprainaltat exteriorul.
Bun, o sa spuneti, daca ai suprainaltat exteriorul atunci trebuie sa faci soseaua concava.
Da, asa ar trebui dar nu mi-am batut capul cu asta.

Am lipit cu aracet laturile cutiei dioramei stabilind maximele si minimele peretilor in functie de declivitatea drumului.
In poza anterioara ca si in urmatoarea, normal nu, se vad marcate cotele de nivel ale diferitelor sectiuni ale drumului.
Nu am plecat de pe fundul cutiei ci am pornit de la cota +3 cm urcand, nu foarte abrupt, avand in vedere lungimea traseului, pana la cota +8 cm.
Promit sa calculez panta cand fixez soseaua.

Urmatorul pas … croirea, debitarea si fixarea suportilor soselei in functie de cota de nivel stabilita. In aliniament suportii sunt dreptunghiulari iar in portiunea de curba trapez dreptunghic cu baza mica la interiorul curbei ca sa rezulte suprainaltarea.

In finalul etapei de lucru am asezat sablonul soselei pe suporti sa vad cum arata si am agrementat totul cu doua BB. Unu-l stiti al doilea fiind un Porsche 911.

Urmeaza rigidizarea suportilor soselei cu bucati de carton gofrat si polistiren extrudat dupa care trecem la etapa a doua.
Cum am noutati dau de veste.
p.s.Nu va luati de masini ca nu or sa fie astea dar sunt singurele la atelier ...